Raino Mustonen - Jeesus nosti ylös epätoivosta

Raino Mustonen oli vähän omituinen lapsi. Hän tykkäsi lukea kaikki mahdolliset kirjat, jotka käsiinsä sai – jopa tietosanakirjoja kannesta kanteen. Samaan aikaan hän oli hirveän ujo.
Jeesus nosti Raino Mustosen ylös epätoivosta

Raino pääsi Turun Normaalilyseoon hyvillä pisteillä, mutta pian hän alkoi saada huonoja numeroita. Ysien sijaan todistuksessa oli pelkkiä vitosia. Opettajat alkoivat vihjailla, että pojalla on päässään jotain vikaa, kun tämä ei uskaltanut sanoa tunneilla mitään. Heidän mielestään Raino piti laittaa kasvatusneuvolaan tutkittavaksi. Ja niin Raino kävikin erilaisissa testeissä, joissa selvitettiin, mikä on vikana. Yksi vika löytyikin: ujous.
– Elämäni alkoi olla siinä pisteessä, että minusta tuntui, etten jaksa elää. Minulla ei ollut kavereita, ja tuntui, ettei kukaan välitä. Olin vähän toisella kymmenellä, kun jo suunnittelin itsemurhaa.

Raino kävi pikkuveljiensä kanssa erään kerran omenavarkaissa naapurissa. Seuraavana päivänä naapurin täti tuli käymään. Pojat pyysivät anteeksi, ja Raino odotti selkäsaunaa. Sen sijaan täti haki nurkan takaa ison pussin omenoita, antoi ne Rainolle ja sanoi: ”Pojat, ei tarvitse varastaa. Kun nämä loppuvat, tulkaa pyytämään lisää.”

Kului muutama kuukausi ja Raino päätti, että hän päättää päivänsä. Eräänä iltana hän seisoi kotinsa yläkerran ikkunalaudalla ja ajatteli hyppäävänsä. Mutta juuri silloin sama naapurin täti tuli tielle ja alkoi tuijottaa poikaa.
– En tiennyt tuolloin, että täti oli uskossa. Jumala oli sanonut tädille, ettei hänen tulisi lähteä minnekään eikä sanoa mitään, mutta että hänen tuli odottaa niin kauan, että menisin sisään huoneeseeni. Täti tuijotti minua varmaan puolisen tuntia.
Raino meni takaisin huoneeseensa ja ajatteli, että huomenna täti ei ole katsomassa ja hän voi hypätä.

Seuraavana aamuna koulun juhlasalissa oli aamuhartaus. Raino mietti, että tänä iltana hänen elämänsä päättyy. Hän kuuli yhden merkittävän lauseen aamuhartaudesta: ”Heitä kaikki murheesi Jeesukselle, niin hän pitää sinusta huolen.” Raino rukoili elämänsä ensimmäisen sydämestään tulevan rukouksen. Se kuului näin: ”Ota koko roska!”
– Minusta tuntui, ettei elämä ole mitään muuta kuin roskaa. Mutta Jeesus muutti elämäni. Sen jälkeen alaspäin tuijottavasta, suupielet alaspäin kulkevasta kaverista tuli hymyilevä.
Raino on ollut uskossa nyt jo viitisenkymmentä vuotta.
– Pienikin asia, pieni uskovaisen tätin uskollisuus voi muuttaa elämän.